Kowbojska impreza na ostro to impreza specjalnie dla prawdziwych mężczyzn oparta na Texas Barbecue.
Kilka słów o etymologii słowa „barbecue” (grill). Angielskie słowo „barbecue” i jego pokrewne nazwy w innych językach pochodzą od hiszpańskiego słowa barbacoa. Niektórzy etymolodzy uważają, że pochodzi ono od barabicu znalezionego w języku ludu Arawak na Karaibach i ludu Timucua na Florydzie.
Texas Barbecue to specyficzna metoda używania grilla – rusztu unikalna dla kuchni teksańskiej. Do najbardziej znanych potraw tego stylu należy zaliczyć grillowany mostek wołowy, żeberka wieprzowe i kiełbasę. Termin ten może również obejmować dodatki, które tradycyjnie podawane są obok wędlin – czyli np. słynne teksańskie sosy do BBQ czy sałatkę ziemniaczana.
Texas grill, czasami nazywany „stylem kowbojskim”, tradycyjnie stosuje bardziej bezpośrednie metody ogrzewania. Jedzenie jest zwykle gotowane na specjalnym drewnie mesquite, co nadaje mu wyraźny, dymny smak, który jest wyraźnie inny niż w przypadku używania innych gatunków drewna. Mesquite (jadłoszyn) znany również jako Algarrobo (nazwa łacińska Prosopis pallida) rośnie w suchych częściach Ameryki Południowej. Specjalnie przygotowane drewno jadłoszynu jest już dostępne w Polsce.