Kuchnia portugalska ma wiele wpływów śródziemnomorskich, a słynie z owoców morza, bo Portugalczycy należą do narodów, które konsumują najwięcej ryb na świecie, na mieszkańca. Widoczny jest wpływ dawnych posiadłości kolonialnych Portugalii, zwłaszcza używanych przypraw takich jak piri piri (małe, ogniste papryczki chili), biały pieprz i czarny pieprz, a także cynamon, wanilię, paprykę, goździk, ziele angielskie, kminek i szafran. Cynamon, goździk i ziele angielskie są nie tylko używane w deserach, w przeciwieństwie do innych kuchni europejskich, ale także dodawane do wielu pikantnych potraw portugalskich. Papryka, piri piri, czosnek, liść laurowy, biały pieprz i cynamon to najpopularniejsze przyprawy stosowane w kuchni portugalskiej. W kuchni portugalskiej silnie obecne są historyczne wpływy z podbojów: Brazylii (np. feijoada czy caldeirada (gulasz rybny), chińskiego terytorium Makau (kuchnia makauańska) oraz z hinduskiej wyspy Goa.
Wśród ryb najpopularniejszy jest oczywiście dorsz (bacalhau). Podobno znane jest aż 365 przepisów z dorszem w roli głównej. Do najbardziej znanych należy Bacalhau com todos (dorsz ze wszystkim co w lodówce), Bacalhau à Gomes de Sá, Bacalhau no forno (grillowany dorsz z ziemniakami), Bacalhau com natas (dorsz w śmietanie), oraz danie narodowe Bacalhau à Brás (dorsz