Bacalhau & Co.

original Portugal

Kuchnia portugalska ma wiele wpływów śródziemnomorskich, a słynie z owoców morza, bo Portugalczycy należą do narodów, które konsumują najwięcej ryb na świecie, na mieszkańca. Widoczny jest wpływ dawnych posiadłości kolonialnych Portugalii, zwłaszcza używanych przypraw takich jak piri piri (małe, ogniste papryczki chili), biały pieprz i czarny pieprz, a także cynamon, wanilię, paprykę, goździk, ziele angielskie, kminek i szafran. Cynamon, goździk i ziele angielskie są nie tylko używane w deserach, w przeciwieństwie do innych kuchni europejskich, ale także dodawane do wielu pikantnych potraw portugalskich. Papryka, piri piri, czosnek, liść laurowy, biały pieprz i cynamon to najpopularniejsze przyprawy stosowane w kuchni portugalskiej. W kuchni portugalskiej silnie obecne są historyczne wpływy z podbojów: Brazylii (np. feijoada czy  caldeirada (gulasz rybny), chińskiego terytorium Makau (kuchnia makauańska) oraz z hinduskiej wyspy Goa.

Wśród ryb najpopularniejszy jest oczywiście dorsz (bacalhau). Podobno znane jest aż 365 przepisów z dorszem w roli głównej. Do najbardziej znanych należy Bacalhau com todos (dorsz ze wszystkim co w lodówce), Bacalhau à Gomes de Sá, Bacalhau no forno (grillowany dorsz z ziemniakami), Bacalhau com natas (dorsz w śmietanie), oraz danie narodowe Bacalhau à Brás (dorsz

Portugalska kuchnia to też zioła i przyprawy. Powszechnie stosowany jest czosnek, liść laurowy, kolendra, oregano, tymianek, rozmaryn i natka pietruszki. To jedyny kraj w Europie, który stosuje kolendrę jako świeże zioło, a które np. stanowi niezbędny składnik potrawy Açorda – rodzaju owsianki chlebowej, bardzo cenionej w regionie Alentejo.  Z kolei na Azorach popularna jest domowa słodka i gorąca pasta z czerwonej papryki; do innych dań w tym regionie dodawane są takie przyprawy jak ziele angielskie, kminek i goździk.  Na wyspie São Miguel na Azorach króluje raczej pikantne menu z użyciem papryki malagueta, znanej również jako piri-piri. Smażona cebula, czosnek, pasta z czerwonej papryki, piri piri i pomidor w oliwie z oliwek są niezbędne w wielu sosach.

Portugalskie importowane przyprawy, takie jak cynamon, obecnie są stosowane w tradycyjnych deserach i pikantnych potrawach np. w Azji.  Z ciekawostek portugalska „canja”, zupa z kurczaka z ryżem zi pikantnymi przyprawami, jest popularną terapią żywieniową dla chorych.

Najbardziej typowe desery to budyń ryżowy np. udekorowany cynamonem i kremem karmelowym. Popularnym ciastem jest pastel de nata, mała tarta kremowa często posypana cynamonem oraz słynne lizbońskie ciasteczka budyniowe Pasteis de Belem czy  Pastel de nata.

Portugalia słynna jest też z szerokiego wyboru serów wytwarzanych z mleka owiec, kóz i krów, które mogą również zawierać mieszankę różnych rodzajów mleka. Najbardziej znane to queijo da serra z regionu Serra da Estrela, queijo São Jorge z portugalskiej wyspy São Jorge i Requeijão.

Zamów naszego Mistrza od kuchni portugalskiej i daj się uwieźć urokowi Portugalii.

Udostępnij:

Rozpocznij planowanie

Nasz dedykowany opiekun pomoże zaplanować Twoją imprezę

rozpocznij-planowanie-3

Co otrzymuje klient korzystając z usług Mistrzów od Kuchni?

  • Prywatnego szefa kuchni
  • Dostosowane menu, w tym dostosowanego dla dzieci czy osób ze swoimi preferencjami
  • Profesjonalny zespół na miejscu (szef kuchni łącznie z kelnerami)
  • Kompletne sprzątanie po uroczystości
  • Menu, które zaspokoi wszystkie wymagania dietetyczne
  • Specjalne pakiety napojów (prosimy o wcześniejszą informację na ten temat)
  • Zabawne, bezstresowe i niezapomniane pyszne doznania kulinarne oparte na hawajskim menu

Mistrzowie od Kuchni są do usług wszędzie tam, gdziekolwiek chcesz.

home

Możesz zostać w domu

Nie musisz nawet wychodzić z domu, aby gościć w restauracji. Przygotujemy smak Taste of Hawaii w Twojej kuchni i podamy go w jadalni, salonie, lub w Twoim ogrodzie. Pamiętaj tylko, aby zaprosić gości!

pin

Możesz wybrać miejsce

Biura, parki, sklepy, restauracje, … jeśli masz już miejsce na to zorganizowanie eventu z kuchnią hawajską w roli głównej – daj nam znać, a Twój prywatny szef kuchni będzie gotowy, aby poprowadzić Twoją kulinarną podróż na Hawaje!

compass

Możemy znaleźć miejsce do spożywania posiłków

Nie masz miejsca lub nie masz czasu na planowanie? Zapewnimy idealne miejsce do organizowania eventu z kuchnią hawajską w roli głównej ! Po prostu daj nam znać o swoich potrzebach, budżecie i temacie, a nasi guru od planowania imprez znajdą niesamowite miejsce na organizację wrażeń z Taste of Hawaii.

Zajmiemy się wszystkim. Nasi klienci będą proszeni o zapewnienie:

  • Napoje – alkoholowe lub bezalkoholowe! Jeśli wolisz, możemy również zająć się alkoholem i napojami gazowanymi. Zapytaj o nasze specjalne pakiety napojów
  • Aparaty fotograficzne lub smartfony do robienia zdjęć selfie i posiłków,
  • Ogromny apetyt i
  • Trochę ciekawości…
rozpocznij-planowanie-1
rozpocznij-planowanie-2

Dla kogo jest ta oferta:

  • rodziny i przyjaciół,
  • przyjęcia urodzinowe, imieninowe, rocznicowe
  • budowanie kultury organizacyjnej i teambuilding,
  • kolacje okolicznościowe
  • i inne zgodnie z wyobraźnią

Rozpocznij planowanie

Nasz dedykowany opiekun pomoże zaplanować Twoją imprezę