Podobnie jak wszystkie dania kuchni włoskiej, toskańskie potrawy oparte są na użyciu najświeższych i najprostszych składników sezonu, w tym wielu roślin strączkowych, serów, warzyw i owoców. Kuchnia Toskanii jest bogata w smak, bardzo obfita i dość sycąca. Wszystkim posiłkom towarzyszy regionalny chleb: biały, prosty, niesolony bochenek. Ta tradycja sięga XVI wieku, kiedy wprowadzono podatek na sól, zmieniając sposób, w jaki mieszkańcy myślą o pieczeniu chleba. Ta stara tradycja niesolonego chleba trwa i obecnie wyróżnia Toskanię poza innymi regionami we Włoszech.
Chleb jest również aromatyzowany przy użyciu różnych składników do crostini, takich jak crostini di fegatini (pasztet z wątroby) lub prosta i pyszna fettunta, grillowana kromka chleba z czosnkiem, oliwą z oliwek i solą. Fettunta to także świetny sposób, aby wziąć udział w degustacji oliwy z oliwek – nie ma nic lepszego niż niesolony chleb, który naprawdę pozwoli rozkoszować się czystym smakiem lokalnej oliwy z oliwek, która jest podstawą wszystkich dań kuchni toskańskiej. Innymi przystawkami, są drewniane deski do krojenia pokryte wędlinami, w tym prosciutto, i lardo di Colonnata – rodzajem smalcu wytwarzanego przez peklowanie pasków tłuszczu z rozmarynem i innymi ziołami i przyprawami. Kuchnia toskańska słynnie też z różnych rodzajów kiełbas, peklowanych przez długi czas, tworząc wyraźne, bogate smaki.