Uwielbiasz świeżo wykonane sashimi i sushi? Ramen & Co. – to podróż przez japońskiego smaki i potrawy bez wychodzenia z domu.
O palmę pierwszeństwa na najsłynniejszą potrawę japońską rywalizuje ramen. Ramen to japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku z Chin, popularny stał się po II wojnie światowej. Różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera czerwone mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Japońskie słowo „ramen” pochodzi od chińskiego „lāmiàn” (拉麺), oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej, spożywanego w Chinach. Stanowi on główny składnik dodawany do zupy. Sama płynna baza natomiast przyrządzona jest na wieprzowinie i wywarze z kości wieprzowych. Prócz nich w skład zupy wchodzić mogą ryby i owoce morza, warzywa (biała rzodkiew daikon, kapusta pekińska, pędy bambusa, cebula, kukurydza), wodorosty, mięso wieprzowe i drobiowe (często w formie pulpetów), gotowane na twardo jajka, nasiona sezamu. Zupa często przyprawiana jest też sosem sojowym lub (rzadko) miso. Ramen uznany został przez CNN Travel za jedną z najsmaczniejszych potraw świata.