Cudowne Karaiby

Kuchnia karaibska to zbiorcze określenie tradycji kulinarnych wysp Morza Karaibskiego takich jak Anguilla, Antigua i Barbuda, Aruba, Bahamy, Barbados, Brytyjskie Wyspy Dziewicze, Dominika, Dominikana, Grenada, Gwadelupa, Haiti, Jamajka, Kajmany, Kuba czy Martynika, Karaibska kuchnia powstała w wyniku fuzji kuchni indiańskiej tego obszaru z tradycjami europejskimi i afrykańskimi, dodatkowo wzbogaconych przez przybyszy z Chin i Indii.

Składniki, które są powszechne w potrawach na większości wysp to ryż, babki, fasola, maniok, zioła culantro, papryka, ciecierzyca, pomidory, słodkie ziemniaki, kokos i dowolne lokalne mięso, takie jak wołowina, drób, wieprzowina lub ryby. Charakterystyczną przyprawą dla tego regionu jest zielona marynata na bazie ziół i olejów, która nadaje profil smakowy o charakterze karaibskim. Składniki mogą obejmować czosnek, cebulę, szkocką paprykę, seler, zieloną cebulę i zioła, takie jak culantro, meksykańska mięta, szczypiorek, majeranek, rozmaryn, estragon i tymianek. Ta zielona przyprawa jest używana do różnych potraw, takich jak curry, gulasze i pieczone mięso.

Tradycyjne potrawy są tak ważne dla kultury regionalnej, że na przykład lokalna wersja gulaszu z kóz karaibskich została wybrana jako oficjalne danie narodowe Montserrat (mała wyspa w archipelagu Małych Antyli), a także jedna z charakterystycznych potraw wysp St. Kitts i Nevis. Innym popularnym daniem w kuchni angielskich Karaibów  jest pilaw.  Z kolei słone ryby to kolejne popularne danie, które jest serwowane na Jamajce.

Na Kubie typowym posiłkiem jest ryż i fasola, gotowane razem lub osobno: gotowany razem nazywa się „congri” lub „Moros” lub „Moros y Cristianos” (czarna fasola i ryż);  gotowany osobno, nazywa się go „arroz con frijoles” (ryż z fasolą). Callaloo to danie zawierające między innymi warzywa liściaste, takie jak szpinak, a czasem okra, o wyraźnie mieszanym afrykańskim i rdzennym charakterze.

Narodowym daniem na Dominice był do niedawna kurczak górski, który jest przyrządzany z nóg żaby zwanej Crapaud, która występuje endemicznie dla Dominiki i Montserratu.  Jednak od 2013 roku nowym daniem narodowym jest zupa Calalloo, wytwarzana z zielonych liści rośliny zwanej dasheen oraz innych warzyw i mięsa.

Różnorodność dań deserowych w okolicy odzwierciedla także mieszane pochodzenie przepisów. W niektórych miejscach można podawać czarne ciasto, będące pochodną angielskiego puddingu świątecznego, zwłaszcza na specjalne okazje.

Accras de morue – kulki z dorsza, bluff – potrawa z ryb, boudin créole – pikantne kiełbaski, conch – morskie ślimaki  czy moros y cristianos (ryż z fasolą) to kilka z propozycji naszego Mistrza. Będzie on gospodarzem Twojej kulinarnej wycieczki po Karaibach, osobiście gotując i podając każde danie tuż przed oczami Twoich gości. Dowiesz się o historii i pochodzeniu każdego dania z menu, o kluczowych składnikach z Karaibów,  a na koniec otrzymasz zestaw nowych przepisów na samodzielne gotowanie w domu.

Udostępnij:

Rozpocznij planowanie

Nasz dedykowany opiekun pomoże zaplanować Twoją imprezę

rozpocznij-planowanie-3

Co otrzymuje klient korzystając z usług Mistrzów od Kuchni?

  • Prywatnego szefa kuchni
  • Dostosowane menu, w tym dostosowanego dla dzieci czy osób ze swoimi preferencjami
  • Profesjonalny zespół na miejscu (szef kuchni łącznie z kelnerami)
  • Kompletne sprzątanie po uroczystości
  • Menu, które zaspokoi wszystkie wymagania dietetyczne
  • Specjalne pakiety napojów (prosimy o wcześniejszą informację na ten temat)
  • Zabawne, bezstresowe i niezapomniane pyszne doznania kulinarne oparte na hawajskim menu

Mistrzowie od Kuchni są do usług wszędzie tam, gdziekolwiek chcesz.

home

Możesz zostać w domu

Nie musisz nawet wychodzić z domu, aby gościć w restauracji. Przygotujemy smak Taste of Hawaii w Twojej kuchni i podamy go w jadalni, salonie, lub w Twoim ogrodzie. Pamiętaj tylko, aby zaprosić gości!

pin

Możesz wybrać miejsce

Biura, parki, sklepy, restauracje, … jeśli masz już miejsce na to zorganizowanie eventu z kuchnią hawajską w roli głównej – daj nam znać, a Twój prywatny szef kuchni będzie gotowy, aby poprowadzić Twoją kulinarną podróż na Hawaje!

compass

Możemy znaleźć miejsce do spożywania posiłków

Nie masz miejsca lub nie masz czasu na planowanie? Zapewnimy idealne miejsce do organizowania eventu z kuchnią hawajską w roli głównej ! Po prostu daj nam znać o swoich potrzebach, budżecie i temacie, a nasi guru od planowania imprez znajdą niesamowite miejsce na organizację wrażeń z Taste of Hawaii.

Zajmiemy się wszystkim. Nasi klienci będą proszeni o zapewnienie:

  • Napoje – alkoholowe lub bezalkoholowe! Jeśli wolisz, możemy również zająć się alkoholem i napojami gazowanymi. Zapytaj o nasze specjalne pakiety napojów
  • Aparaty fotograficzne lub smartfony do robienia zdjęć selfie i posiłków,
  • Ogromny apetyt i
  • Trochę ciekawości…
rozpocznij-planowanie-1
rozpocznij-planowanie-2

Dla kogo jest ta oferta:

  • rodziny i przyjaciół,
  • przyjęcia urodzinowe, imieninowe, rocznicowe
  • budowanie kultury organizacyjnej i teambuilding,
  • kolacje okolicznościowe
  • i inne zgodnie z wyobraźnią

Rozpocznij planowanie

Nasz dedykowany opiekun pomoże zaplanować Twoją imprezę