Aloha! Witaj na Hawajach, w krainie luaus, leis i pizzy ananasowej.
Archipelag Hawajów oddalony od Polski o ok. 12 tys. km – obejmuje 8 głównych wysp (Hawaiʻi, Oʻahu, Kauaʻi, Molokaʻi, Lānaʻi, Maui, Niʻihau i Kahoʻolawe) leżących na wschodzie oraz mniejsze przybrzeżne wysepki (jak Lehua, Kaʻula czy Molokini), oraz Północno-Zachodnie Wyspy Hawajskie – kilkanaście wysp i skał oraz gór podwodnych. Ciągnie się on na długości 2400 km od wyspy Hawaiʻi na południowym wschodzie po Atol Kure na północnym zachodzie.
Kuchnia hawajska to kuchnia fusion. Chińczycy przywieźli ze sobą smaki kuchni kantońskiej. Portugalscy imigranci przybyli na Hawaje z Azorów pod koniec XIX wieku, wprowadzając swoje produkty ze szczególnym naciskiem na wieprzowinę, pomidory i papryczki chili, i zbudowali forno, czyli tradycyjny piec ulowy, aby zrobić portugalski słodki chleb Pão Doce i malasadę. Wielorybnicy sprowadzili solone ryby, które ostatecznie stały się łososiami lomi-lomi. Japończycy przynieśli bento i sashimi, i chociaż wiele ich nasion warzyw nie rosło w klimacie wysp, udało im się zrobić tofu i sos sojowy. W domach japońskich imigrantów brakowało piekarników, więc ich gotowanie polegało na smażeniu, gotowaniu na parze, opiekaniu i gotowaniu na wolnym ogniu, co doprowadziło do popularyzacji zup z tempury i makaronu na Hawajach.