Kowbojska impreza na ostro

Barbecued_meats Kowbojskie1

Kowbojska impreza na ostro to impreza specjalnie dla prawdziwych mężczyzn oparta na Texas Barbecue.

Kilka słów o etymologii słowa „barbecue” (grill). Angielskie słowo „barbecue” i jego pokrewne nazwy w innych językach pochodzą od hiszpańskiego słowa barbacoa. Niektórzy etymolodzy uważają, że pochodzi ono od barabicu znalezionego w języku ludu Arawak na Karaibach i ludu Timucua na Florydzie.

Texas Barbecue to specyficzna metoda używania grilla – rusztu unikalna dla kuchni teksańskiej. Do najbardziej znanych potraw tego stylu należy zaliczyć grillowany mostek wołowy, żeberka wieprzowe i kiełbasę.  Termin ten może również obejmować dodatki, które tradycyjnie podawane są obok wędlin – czyli np. słynne teksańskie sosy do BBQ czy sałatkę ziemniaczana.

Texas grill, czasami nazywany „stylem kowbojskim”, tradycyjnie stosuje bardziej bezpośrednie metody ogrzewania. Jedzenie jest zwykle gotowane na specjalnym drewnie mesquite, co nadaje mu wyraźny, dymny smak, który jest wyraźnie inny niż w przypadku używania innych gatunków drewna. Mesquite (jadłoszyn) znany również jako Algarrobo (nazwa łacińska Prosopis pallida) rośnie w suchych częściach Ameryki Południowej. Specjalnie przygotowane drewno jadłoszynu jest już dostępne w Polsce.

Amerykańscy Mistrzowie teksańskiego stylu grillowania wyróżniają cztery pod-style: 

    styl wschodniego Teksasu: mięso jest powoli grillowane do tego stopnia, że ​​„spada z kości”. Zwykle używa się do tego drewna hikorowego, a mięso marynuje wcześniej w słodkim sosie pomidorowym.
    styl środkowego Teksasu: w mięso wcierana jest tylko sól i czarny pieprz (chociaż dopuszczone są też inne przyprawy), a następnie grillowane jest na pośrednim ogniu z drewna pekanowego, dębowego lub mesquite.
    styl zachodniego Teksasu: mięso grilluje się na bezpośrednim ogniu z drewna meskitowego w sposób bardzo podobny do klasycznego grillowania.
    styl południowego Teksasu: mięso marynowane jest w gęstych sosach podobnych do melasy, które utrzymują po ugotowaniu dużą wilgotność

bbq_grill teksas 2
Texax best

Klasyczną przystawką w grillowaniu po teksańsku jest sałatka ziemniaczana o niemieckiej proweniencji. Podawany jest biały chleb – bo do grillowana wołowina i wieprzowina najlepiej komponuje się z super miękkim i wilgotnym białym chlebem z masłem. Do mięs z rusztu w stylu teksańskim dodaje się też ser żółty – koniecznie wędzony drewnem mesquite (ortodoksi z Teksasu używają oryginalnego sera z Nowej Zelandii), które nadaje mu prawdziwie dymny smak z pięknym słodkim finiszem. Tak wędzony ser idealnie komponuje się z krakersami i jest pyszny w gotowaniu, szczególnie do puree ziemniaczanego i wielu innych potrawach. Do mięs z rusztu stosujemy obowiązkowo ostre sosy: czosnkowe, pieprzowe, klasyczne teksańskie, jalapeno, marynaty oraz specjalne mieszanki przypraw.

Może zbyt dużo cholesterolu i tłuszczu, ale za to ostro i smacznie!! You only live ONCE! Wynajmij więc naszych Mistrzów do Texańskiego Grilla a Twoi goście nie będą chcieli jeść z grilla inaczej jak tylko po teksańsku.

Udostępnij:

Rozpocznij planowanie

Nasz dedykowany opiekun pomoże zaplanować Twoją imprezę

rozpocznij-planowanie-3

Co otrzymuje klient korzystając z usług Mistrzów od Kuchni?

  • Prywatnego szefa kuchni
  • Dostosowane menu, w tym dostosowanego dla dzieci czy osób ze swoimi preferencjami
  • Profesjonalny zespół na miejscu (szef kuchni łącznie z kelnerami)
  • Kompletne sprzątanie po uroczystości
  • Menu, które zaspokoi wszystkie wymagania dietetyczne
  • Specjalne pakiety napojów (prosimy o wcześniejszą informację na ten temat)
  • Zabawne, bezstresowe i niezapomniane pyszne doznania kulinarne oparte na hawajskim menu

Mistrzowie od Kuchni są do usług wszędzie tam, gdziekolwiek chcesz.

home

Możesz zostać w domu

Nie musisz nawet wychodzić z domu, aby gościć w restauracji. Przygotujemy smak Taste of Hawaii w Twojej kuchni i podamy go w jadalni, salonie, lub w Twoim ogrodzie. Pamiętaj tylko, aby zaprosić gości!

pin

Możesz wybrać miejsce

Biura, parki, sklepy, restauracje, … jeśli masz już miejsce na to zorganizowanie eventu z kuchnią hawajską w roli głównej – daj nam znać, a Twój prywatny szef kuchni będzie gotowy, aby poprowadzić Twoją kulinarną podróż na Hawaje!

compass

Możemy znaleźć miejsce do spożywania posiłków

Nie masz miejsca lub nie masz czasu na planowanie? Zapewnimy idealne miejsce do organizowania eventu z kuchnią hawajską w roli głównej ! Po prostu daj nam znać o swoich potrzebach, budżecie i temacie, a nasi guru od planowania imprez znajdą niesamowite miejsce na organizację wrażeń z Taste of Hawaii.

Zajmiemy się wszystkim. Nasi klienci będą proszeni o zapewnienie:

  • Napoje – alkoholowe lub bezalkoholowe! Jeśli wolisz, możemy również zająć się alkoholem i napojami gazowanymi. Zapytaj o nasze specjalne pakiety napojów
  • Aparaty fotograficzne lub smartfony do robienia zdjęć selfie i posiłków,
  • Ogromny apetyt i
  • Trochę ciekawości…
rozpocznij-planowanie-1
rozpocznij-planowanie-2

Dla kogo jest ta oferta:

  • rodziny i przyjaciół,
  • przyjęcia urodzinowe, imieninowe, rocznicowe
  • budowanie kultury organizacyjnej i teambuilding,
  • kolacje okolicznościowe
  • i inne zgodnie z wyobraźnią

Rozpocznij planowanie

Nasz dedykowany opiekun pomoże zaplanować Twoją imprezę