Polska na dziko

Polska na dziko to format dotyczący dziczyzny i kuchni myśliwskiej. Jest on głęboko osadzony w naszej historii bowiem tradycja kuchni myśliwskiej narodziła się w Rzeczpospolitej setki lat temu temu, a jej najintensywniejszy rozwój nastąpił w XVI wieku za sprawą magnackich uczt. Wówczas polowania i spożywanie mięsa zwierzyny łownej było zarezerwowane głównie dla szlachty i wysokich rangą urzędników państwowych. Podczas organizowanych przez nich ceremonii i biesiad prym wiodła właśnie dziczyzna – ozdoba szlacheckiego stołu. Zatem początki rodzimej kuchni myśliwskiej są ściśle związane z polską szlachtą, co sprawia, że obecnie wiele osób kojarzy ją z serwowaniem dań z dziczyzny.podczas doniosłych uroczystości. Tymczasem nadaje się ona na każdą okazję – zarówno na uroczystą kolację, jak i swobodnego grilla z przyjaciółmi.

 

Od dawna uważa się, że przed przyrządzeniem dziczyzny należy poddać ją specjalnym zabiegom przygotowawczym. W przepisach kucharskich znaleźć można takie instrukcje jak długie marynowanie czy podwieszanie w chłodnym i przewiewnym miejscu. Wszystkie te rady mają doprowadzić do skruszenia mięsa, dzięki czemu będzie ono łatwiejsze w obróbce oraz delikatniejsze w smaku.

Dlaczego dziczyzna? Dziczyzna zawiera mało tłuszczu, ale jej włókna są bardziej zbite niż u innych zwierząt.  Dziczyzna to mięso pełne zdrowia Mięso zwierzyny łownej jest mniej kaloryczne od popularnych rodzajów mięs, takich jak wieprzowina, baranina czy wołowina. 100 gramów dziczyzny zawiera średnio 110-130 kalorii, natomiast mięso zwierząt hodowlanych w 100 gramach ma do 300 kalorii. Różnice te wynikają z faktu, że zwierzęta żyjące w lasach i na polach są w ciągłym ruchu, dzięki czemu spalają tłuszcz, a ich mięśnie stają się bardziej zbite i twarde. To wszystko skutkuje tym, że znajdziemy w nich więcej białka, a mniej tłuszczu. Ponadto w dziczyźnie obecne są substancje odżywcze w kilkukrotnie wyższych ilościach niż w innych rodzajach mięs. Przykładem są witaminy B1, B2 i B6 oraz mikroelementy takie jak żelazo, magnez, wapń i selen. Co szczególnie ważne, dziczyzna, z racji swej naturalności, rekomendowana jest osobom cierpiącym z powodu alergii pokarmowych.

Mięso dzikich zwierząt jest produktem ekologicznym, o najwyższej jakości. Dziki, jelenie czy sarny odżywiają się tym, co dostarczy im przyroda. Ich mięso zawiera wiele cennych witamin czy minerałów i wyróżnia je wyjątkowy smak. Warto pamiętać, w jaki sposób pozyskiwana jest dziczyzna. Mięso to pochodzi od zwierząt wolno-żyjących. Dziki, sarny czy jelenie żyją zgodnie z ekosystemem leśnym, mają nieograniczoną niczym swobodę ruchu, żywią się leśną fauną, nie znają strachu ani niewoli, a dobrze przeprowadzony odstrzał nie powoduje u nich strachu ani nawet bólu. Zanim dziczyzna trafi do sprzedaży, jest skrupulatnie badana przez lekarza weterynarii, który dopiero po badaniu różnych fragmentów zwierzęcia decyduje o dopuszczeniu mięsa do obrotu. Dziczyzna kupiona w sprawdzonym i pewnym miejscu jest bezpieczna i o wiele zdrowsza od mięsa hodowlanego.Jego zdobycie jest trudniejsze i droższe niż w przypadku zwierząt hodowlanych, a przy tym odbywa się wyłącznie sezonowo. Mimo to cena dziczyzny jest zbliżona do ceny innych rodzajów mięsa.(Źródło:opracowano na podstawie www senior.pl, wikipedia.pl, mobica.pl, zdjęcia: dzikigrzybek.pl, mobica.pl)

Udostępnij:

Rozpocznij planowanie

Nasz dedykowany opiekun pomoże zaplanować Twoją imprezę