Smaki Francji

Kuchnia francuska odzwierciedla burzliwą historię Francji. Przez wiele stulecie francuskie potrawy były na ogół kwaśne- aż do XVI w.  kiedy to we Francji zapanowała mania cukru, który dodawano do wody, wina, a nawet ryb i mięsa! Trend ten przyczynił się do zasadniczej zmiany francuskich nawyków żywieniowych w późniejszych latach: wyraźnie rozróżniono słone i słodkie potrawy, a deser konsekwentnie podawano na koniec posiłku. Ponadto masło powoli stawało się podstawą francuskiego menu. 

Przyjmuje się, że kolejną wielką zmianą owocująca wyrafinowaniem kuchni francuskiej było przybycie na dwór króla Luisa XVI – nowej jego żony Katarzyny z Medyceuszy de i jej zespołu genialnych kucharzy florenckich. Gotowanie stało się modnym tematem, przedmiotem intelektualnej debaty publicznej i w salonach Wersalu: jedzenie (pojawiły się w użyciu sztućce) zaczęto postrzegać jako formę sztuki i omawiane w kategoriach harmonii, chemii i duchowości (okres “siècle des Lumières”).

Cuisine bourgeoise była oparta na maśle, bogata w mięso, sosy i gotowana w nich przez wiele godzin – adaptacja arystokratycznego jedzenia podawanego na dworze królewskim. Typowe potrawy takiej kuchni to coq-au-vin (kogut w winie), boeuf bourguignon (gulasz wołowy), bouillabaisse (gulasz rybny) i zapiekane dauphinois (danie ziemniaczane i crème fraîche), a także sosy  z zasmażanych serów takich jak beszamel, holenderski lub hiszpański. Pod koniec XVII wieku i do XVIII w. kuchnia arystokratów zaczeła być coraz bardziej dostępna, czego objawem była wielka popularność książek o “cuisine bourgeoise”.

Nowa era kuchni francuskiej zwanej „kuchni nouvelle” pojawiła się w latach 60. XX wieku, kiedy Henri Gault z Paris-Presse ostro skrytykował kuchnię francuską, nazywając ją „stagnacyjną i niezmienioną od czasu drugiej wojny światowej”. Częściowo obwiniał system gwiazdek Michelin, który, jak wierzył, sprzyja samozadowoleniu i hamuje innowacje i kreatywność. Skrytykował ulubione restauracje francuskie.  Wraz z Christianem Millau, wydał pierwszy przewodnik Gault et Millau, który ukazał się w 1972 roku.

Promowano w nim prostsze, lżejsze, nowoczesne i kreatywne potrawy, które miały krótszy czas gotowania i większą wartość odżywczą – przeciwieństwo „kuchni arystokratów”. W efekcie nowi szefowi kuchni, tacy jak Joël Robuchon, Gaston Lenôtre i Paul Bocuse uruchomili nowy trend w nauce o żywności: gastronomię molekularną, która zmieniła francuskiego szefa kuchni w chemika i dała mu narzędzia do tworzenia nowych smaków i radykalnego poszerzania świata kulinarnych możliwości!

Italian antipasti wine snacks set. Brushettas, cheese variety, Mediterranean olives, pickles, Prosciutto di Parma with melon, salami and wine in glasses over black grunge background, top view, copy space

 

Smaki Francji to wycieczka gastronomiczna i przeżycie kulinarne w jednym.

Nasz Mistrz od Kuchni francuskiej zaserwuje  najlepsze francuskie smaki i potrawy, w tym wybrane przykłady “cuisine bourgeoise” , ale też słynną soupe à l’oignon (zupa cebulowa), boeuf Bourguignon, foie gras, quiche lorraine (placek lotaryński), moules (mule) na różne sposoby, salade de chevre chau (sałatka z oryginalnym francuskim kozim serem),  ostrygi czy escargots (ślimaki) a na deser crepes, creme brulee lub gateau au chocolat fondant czy wymyślne petit gateau – to tylko kilka z naszych propozycji.

To Ty zadecydujesz co nasz utalentowany prywatny Mistrz od Kuchni  poda Tobie i Twoim gościom na obiad czy kolację w stylu francuskim.

 
 
 
Udostępnij:

Rozpocznij planowanie

Nasz dedykowany opiekun pomoże zaplanować Twoją imprezę

rozpocznij-planowanie-3

Co otrzymuje klient korzystając z usług Mistrzów od Kuchni?

  • Prywatnego szefa kuchni
  • Dostosowane menu, w tym dostosowanego dla dzieci czy osób ze swoimi preferencjami
  • Profesjonalny zespół na miejscu (szef kuchni łącznie z kelnerami)
  • Kompletne sprzątanie po uroczystości
  • Menu, które zaspokoi wszystkie wymagania dietetyczne
  • Specjalne pakiety napojów (prosimy o wcześniejszą informację na ten temat)
  • Zabawne, bezstresowe i niezapomniane pyszne doznania kulinarne oparte na hawajskim menu

Mistrzowie od Kuchni są do usług wszędzie tam, gdziekolwiek chcesz.

home

Możesz zostać w domu

Nie musisz nawet wychodzić z domu, aby gościć w restauracji. Przygotujemy smak Taste of Hawaii w Twojej kuchni i podamy go w jadalni, salonie, lub w Twoim ogrodzie. Pamiętaj tylko, aby zaprosić gości!

pin

Możesz wybrać miejsce

Biura, parki, sklepy, restauracje, … jeśli masz już miejsce na to zorganizowanie eventu z kuchnią hawajską w roli głównej – daj nam znać, a Twój prywatny szef kuchni będzie gotowy, aby poprowadzić Twoją kulinarną podróż na Hawaje!

compass

Możemy znaleźć miejsce do spożywania posiłków

Nie masz miejsca lub nie masz czasu na planowanie? Zapewnimy idealne miejsce do organizowania eventu z kuchnią hawajską w roli głównej ! Po prostu daj nam znać o swoich potrzebach, budżecie i temacie, a nasi guru od planowania imprez znajdą niesamowite miejsce na organizację wrażeń z Taste of Hawaii.

Zajmiemy się wszystkim. Nasi klienci będą proszeni o zapewnienie:

  • Napoje – alkoholowe lub bezalkoholowe! Jeśli wolisz, możemy również zająć się alkoholem i napojami gazowanymi. Zapytaj o nasze specjalne pakiety napojów
  • Aparaty fotograficzne lub smartfony do robienia zdjęć selfie i posiłków,
  • Ogromny apetyt i
  • Trochę ciekawości…
rozpocznij-planowanie-1
rozpocznij-planowanie-2

Dla kogo jest ta oferta:

  • rodziny i przyjaciół,
  • przyjęcia urodzinowe, imieninowe, rocznicowe
  • budowanie kultury organizacyjnej i teambuilding,
  • kolacje okolicznościowe
  • i inne zgodnie z wyobraźnią

Rozpocznij planowanie

Nasz dedykowany opiekun pomoże zaplanować Twoją imprezę