Słynne są przede wszystkim żydowskie przystawki: babaganusz (puree z pieczonego bakłażana), kibbe (krokiety z pszenicy bulgur i siekanego mięsa z dodatkiem cebuli i orzeszków piniowych), tabuleh (kuskus z dodatkiem drobno posiekanych liści mięty, natki pietruszki, dymki, pomidorów, ogórka, cytryny i oliwy) czy chociażby same oliwki, sałatka izraelska, miska marynowanych warzyw. Do tego obowiązkowy chleb pita lub hummus. Do tradycyjnych dań kuchni izraelskiej należą m.in. tzw. cygara marokańskie (zawinięte w rurki, zapieczone, mocno przyprawione pieprzem, siekane mięso), podawane jako przystawka, a także mussachan (przyprawione mięso kurczaka z dodatkiem cebuli i migdałów podawane na chlebie pita podobnie, jak wiele arabskich potraw).
To wszystko to możesz mieć u siebie w domu czy w biurze dzięki kulinarnej podróży ze Smakami Izraela.
Nasz Mistrz od kuchni izraelskiej – Twój osobisty szef kuchni – przygotuje każde wielokolorowe danie na Twoich oczach. Opowie Twoim gościom wszystko o pochodzeniu, historii i składnikach każdego posiłku, a dodatkowo będziesz mógł skorzystać z izraelskich przepisów.