Johann jest wirtuozem kuchni międzynarodowej. Wykształcony w elitarnej francuskiej szkole gastronomii i hotelarstwa Le Cordon Bleu (Paris), która działa od 1895 roku.
W swojej wieloletniej karierze pracował jako souse chef w restauracji Shangri-la w Bangkoku (Tajlandia), potem w Republice Południowej Afryki (restauracja Water Stone w Cape Town). W 2013 przyjechał do Polski i zaczął pracę w Kamo w Krakowie jako główny szef. Potem była Tajska Bazylia w Warszawie, Omami (główny szef) a następnie First Warsaw Golf Club w Rajszewie (Executive Head Chef).
Johann specjalizuje się w kuchniach azjatyckich: koreańskiej (nowoczesnej i tradycyjnej), japońskiej (tradycyjny ramen, kuchnia gorąca – wszystko poza sushi i sushimi), tajskiej (nowoczesnej i tradycyjnej), kuchni francuskiej – (tradycyjna, nowoczesna i fusion) oraz nowoczesna kuchnia indyjska i kuchni południowej Afryki.
Prowadzi swój program kulinarny na YouTube, a zdjęcia jego potraw można znaleźć na Instagramie.
Poniżej zdjęcia wybranych kilku potraw przygotowanych przez Johanna